Auton myyminen itse

Auton myyntiin laittaminen vaatii hieman ponnisteluja, mutta nykyisenä teknologian aikakautena se on huomattavasti helpompaa kuin ennen. Ilmaisia myyntisivustoja on useita ja niihin on myös mahdollista ostaa pienillä eurosummilla lisäpalveluita, jos myynti-ilmoituksella haluaa enemmän näkyvyyttä. Tällöin sivustot mainostavat asiakkaan autoa ja hänen tekemä myynti-ilmoitus pyörii myyntisivuston etusivulla määrätyn ajan verran.

Koska suurin osa markkinoista on netissä, vaihtoehtoja voi olla satoja, täytyy ostajat saada houkuteltua juuri sinun auton luo. Tähän auttaa yksinkertaisesti hyvät valokuvat. Koska hakukoneille määritetään halutun auton kriteerit mahdollisesti aina jokaista pientä yksityiskohtaa myöden (kuten esimerkiksi penkinlämmittimet tai keskuslukitus) tulee valokuvien olla näyttävät. Auto kannattaa pestä niin sisältä kuin ulkoa ja kuvata avaralla paikalla mahdollisimman neutraalia taustaa vasten. Esimerkiksi avoin tyhjä parkkipaikka tai valoisa parkkihalli ovat hyviä paikkoja. Autosta tulee ottaa kuvia sisäpuolelta ja ulkoa monesta eri kulmasta.

Myynti-ilmoitukseen tekniset tiehqdefault (27)dot löytää kätevästi rekisteriotteesta. Siihen kirjataan myös viimeisin huoltopäivä ja katsastuspäivä sekä löytyykö huolloista huoltopäiväkirjaa. Mitä enemmän informaatiota autosta on, sen parempi ilmoitus on. Ostajan ei tulisi joutua kysymään erikseen auton perustietoja ja ominaisuuksia. Näitä seikkoja ei välttämättä tule heti ajatelleeksi, mutta pienillä seikoilla on paljon merkitystä kokonaiskuvassa.

Auto kannattaa katsastaa ennen sen myymistä, jos sen katsastusaika on jo muutaman kuukauden päässä. Se on myös monen ostajan asettama kriteeri vähän niin kuin asunnoin kosteusmittaus. Tällä minimoidaan tuhria yllätyksiä ja riskejä. Täytyy muistaa, että myös yksityisellä myyjällä on vastuu autosta. Kauppalakia sovelletaan silloin, kun kyse on kahden yksityishenkilön välisestä autokaupasta. Myyjän vastuulle voi siis tulla yllättävät ennen aikojaan ilmestyneet viat ostotapahtuman jälkeen. Käytännössä siis silloin, jos voidaan todentaa, että vika on selkeästi ollut jo ostohetkellekin olemassa oleva vika eikä tästä ole myyjä maininnut. Katsastusta voi siis pitää molempien osapuolten turvatekijänä, kun kyse on käytetyn auton kaupasta. Jos korjattavia vikoja ilmenee, myyjä määrätään usein korvaamaan osa korjaustöistä. Näin käy varsinkin sellaisissa tapauksissa, joissa auton arvo nousee korjaustyön jälkeen. Jos korvausvelvollisuudesta syntyy riitatilanne se tulee ratkaista suoraan käräjillä ja tällöin voi tulla hyvinkin kalliiksi häviävälle osapuolelle. Liikkeestä ostetun auton riitatilanteessa puolestaan asia viedään maksuttomaan käsittelyyn Kuluttajalautakunnalle, kun vastapuolena on yritys.