Auton vuosittainen huolto

Jokainen auto suositellaan vietävän huollettavaksi joko vuosittain tai tietyn ajetun kilometrimäärän jälkeen. Säännöllinen huoltaminen takaa vähemmän yllätyksiä ja mikäli auton haluaa myydä, tulee ostaja arvostamaan täydellistä huoltokirjaa. Huoltokirja on jokaisen auton mukana tuleva vihkonen, johon merkitään kaikki tehdyt huollot. Huoltoliike merkitsee toimenpiteet, päivämäärät ja leimaa huollot virallisiksi.

Yksi vastaan kävelevä huoltotoimenpide on öljynvaihto, mikä tehdään yleensä noin 10000 ajokilometrin välein. Moottori puhdistetaan täysin öljystä ja tilalle laitetaan tuoretta öljyä. Moottori kuluttaa jonkun verran öljyä käytössä ja sen kulutusta onkin hyvä seurata tasaisin väliajoin kurkkaamalla konepellin alle. Tarvittaessa öljyä voi itse lisätä.

Huoltamoita löytyy lukuisia joka kaupungista. Autoilijan on hyvä suosia merkkihuoltoa, sillä vakuutus ei korvaa muualla tehtyjä huoltoja. Tämä on tietysti hieman kalliimpaa, mutta simages (13)amalla selviää, onko meneillään ns. kampanjahuoltoja tai tiettyjen osien vaihtoa, jota autonvalmistaja vaatii. Jos kuitenkin päätyy huoltamaan autonsa jossain toisaalla, tulee varmistua siitä, että tekijä on ammattitaitoinen ja käyttää juuri huoltoon tarkoitettuja osia ja välineitä. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, onko rahan säästäminen sen väärti, kun määräaikaishuolto autoon lähestyy.

Pienimuotoisempaa autonhuoltoa voi tehdä itsekin, jota ei siis lasketa viralliseksi huolloksi eikä merkitä huoltokirjaan. Mutta auton jäähdystysnesteen ja tuulilasinpesunesteen määriä on hyvä seurata. Niitä on helppo täydentää itse ja nesteitä saa ostettua kaikilta huoltoasemilta. Tuulilasinpesuneesteessä kannattaa huomioida pakkasrajoitukset talviaikaan, jottei tule laittaneeksi epähuomiossa pakkasessa jäätyvää pesunestettä säiliöön.

Myös auton säännöllinen peseminen ja vahaus hoitavat auton maalipintaa ja estävät sitä naarmuuntumiselta. Kevät- ja kesäaikaan autoa on syytä pestä useammin kun katupöly ja hiekkatiet kuluttavat autoa.

Autopesuloita on automaattisia ja itsepalvelupisteitä. Automaattiset ovat nopeita, joissa auto ajetaan halliin sisälle ja ympärillä olevat ohjelmoidut laitteet ja harjakset pesevät auton. Tämä on helppo tapa ja kuljettajan tarvitsee vain istua autossa toimenpiteen ajan. Sen sanotaan kuitenkin kuluttavan autoa enemmän kuin perinteinen käsinpesu. Käsinpesun etu on myös se, että on mahdollista käyttää juuri auton väriin sopivaa pitkäkestoisempaa autovahaa kuin mitä automaattipesulassa käytetään. Vahoista löytyy eri vaihtoehtoja ja myös pieniin kiven tekemiin naarmuihin ja ruostekohtiin on mahdollista laittaa niihin suunniteltua vahaa. Isompia naarmuja on hyvä seurata, ettei niihin kerry ruostetta ja ruostuminen lähde leviämään.