Autoon ilmenneet viat ja varaosat

Kaiken ikäisiin autoihin tulee vikoja. Joskus tuntuu, että viat ovat täysin tuurista kiinni.

Varaosia myydään hyvin laajalla sektorilla riippuen tietenkin varaosien laadusta ja tyypistä. Jälleenmyyjiä löytyy niin markettitasolla kuin niihin erikoistuneista liikkeistä sekä myös maahantuojilta on mahdollista tilata tuotteita. Maahantuojat tavoittaa parhaiten nettikaupoista tai merkkiliikkeiden kautta. Varaosiksi luokitellaan siis kaikki aina pyyhkijöiden sulista jakopäähihnaan. Tällöin voidaan todeta, että hintahaarukka on muutamista euroista tuhansiin euroihin.

Pyyhkijöiden sulat ja palaneet ajovalojen polttimot on helppo vaihtaa itse ja miksei kuluneet jarrupalatkin, jos on kokeneempi autonikkari. Äkkiä käytössä kuluvat osat ovat suhteellisen edullisia ja auton ohjekirjasta löytyy ohjeet niiden vaihtamiseen. Jos kyse on mistä tahansa auton polttimoista, kannattaa ne vaihtaa mahdollisimman pian, sillä hajonnut vilkku tai ajovalo voi tuoda hoitamattomana sakot. Katsastuksesta selviää usein huomautuksella, mutta tiettyyn aikarajaan mennessä vika on korjattava, jonka jälkeen poliisi on oikeutettu jälleen sakottamaan.

Sen sijaan murtunut jousi tai katkennut jakopäähihna vaatii ammattilaisen käsittelyä ja laitteistoa. Kaikkea ei kannata kokeilla korjata itse, vaan kannattaa suosiolla viedä ammattilaisen arvioitavaksi. Korjaustöiden hinnoissa voi olla huomattaviakin eroja. Jos vaihdettava varaosa on hintavampi, kannattaa vakuutuksesta selvittää omavastuuosuus ja korvattavuus sekä varmistaa voidaanko työ teettä missä tahansa vai tarvitaanko ns. merkkihuoltoa.

Aiemmin autot olivat pitkälti mekaanisia ja juuri sähkövikoja ei tästä syystä Audi_R8_engine_20080225ilmennyt. Usein jokaisella oli vähintään tuttu, joka osasi harrastepohjalta korjata ja laittaa autoja. Nykyisin autojen ominaisuudet ohjelmoidaan pitkältä sähköisesti auton ajotietokoneelle ja ilmenevät erilaisina sähkövikoina. Näitä vikoja ei pystytä kotikonstein korjaamaan vaan autoon tarvitaan yhteys tietokoneella. Jopa auton käynnistys käynnistyskaapeleilla toisen auton virralla voi olla kiellettyä.

Samassa maassa valmistetut eri automerkit saattavat käyttää samassa tehtaassa valmistettuja osia, jopa moottoreita. Siispä kalliimpaan automerkkiin saattaa käydä halvemman automerkin varaosat.

Jos varaosia tilaa nettikaupoista, voi niitä löytyy hyvään hintaan myös ulkomaalaisilta sivustoilta.

Varaosia ovat myös renkaat. Renkaiden vaihto on yleisin toimenpide varsinkin Suomessa. Suomessa kun tarvitsee olla asianmukaiset talvi- ja kesärenkaat. Renkaita löytyy kovin erihintaisia. Halvimmat renkaat voi saada sadan euron kappale hintaan, kun taas kalleimmista voi joutua pulittamaan tuhansia euroja. Koska Suomen sääolosuhteet ovat hyvin haastavat, halvimmat renkaat eivät yleensä kestä kovin pitkään. Kiinalaisvalmisteiset renkaat ovat heikompaa kumiseosta ja siksi haurastuvat nopeammin kuin esimerkiksi suomalaiset Nokian renkaat. Lähtökohtaisesti kalliimmat renkaat tarkoittavat parempaa laatua.