Liikennevakuutuksen lisäksi kasko

Jokaisen autoilijan tulee maksaa liikennevakuutus, joka on pakollinen vakuutus. Vakuutus korvaa kaikki henkilövahingot ja syyttömän osapuolen vahingot, mutta ei muuta. Jos autoilija on itse syyllinen kolariin ja hänellä on vain liikennevakuutus, jää hänelle maksettavaksi kaikki omaan autoon kohdistuvat korjaustyöt. Tämän takia moni autoilija suosii liikennevakuutuksen lisäksi autovakuutusta eli kaskoa.

Kaskoja on erilaisia ja eri hintaisia. Usein puhutaan Super -, Iso- ja Osakaskoista. Niissä on määritelty vahinkojen tyyppien mukaan porrastetusti korvattavuudet. Kasko kannattaa valita sen perusteella, kuinka arvokas oma auto on ja mitä varaosat maksavat.

Käytännössä Superkasko korvaa kaikki autoon kohdistuvat vahingot luonnon katastrofista ilkivaltaan sekä sisältää vielä keskeytysvakuutuksen eli kun auto on käyttökelvoton ja korjauksessa kaskovahingon takia tältä ajalta maksetaan muutamien kymppien suuruista päivärahaa. Vertailuna osakasko sisältää hirvivakuutuksen, palovakuutuksen, ilkivaltavakuutuksen ja autopalveluvakuutuksen eli hinauspalvelun, mutta on voimassa vain Pohjoismaissa pois lukien Islannin. Superkasko puolestaan on voimassa laajemmalla alueella riippuen vakuutusehdoista ja yhtiöstä. Super- tai Isokaskon ottaminen on järkevää silloin, kun auto on kovin arvokas suhteessa omiin tuloihin. Jos on ostanut lainalla monen kymmenen tuhannen euron arvoisen auton ja on niin sanotussa keskiluokassa, kannattaa harkita kunnon vakuutusta. Jos taas auto on kovin vanha ja arvoton, ei kannata tietenkään maksaa kalliita vakuutussummia vuodessa, jotka ovat suhteessa auton hintaan kohtuuttomia.

Autovakuutukset usein kerryttäväIVKt myös bonuksia. Mikäli asiakkaalle tulee puhtaita vuosia ilman tarvetta korvauksille (Ei siis kolareita tai muuta semmoista), hän saa alennusta autovakuutuksestaan. Jos taas hän joutuu hakemaan korvauksia ja niitä myönnetään, hän menettää osan jo kertyneistä bonuksistaan. Nämäkin vaihtelevat suuresti, mutta ovat usein siinä 15-prosenttiyksikön kieppeillä. Myös nuoret vakuutuksenottajat, usein alle 26-vuotiaat, saavat monessa yhtiössä alennusta vakuutuksistaan. Monen ammattiliiton kortilla saa myös alennuksia vakuutuksista. Tällaisista eduista kannattaa ottaa selvää, kun kilpailuttaa vakuutusyhtiöitä. Alennukset saattavat olla pitkällä aikavälillä mittaviakin. Myös kaikkien muidenkin vakuutusten keskittäminen samaan paikkaan on hyödyllistä, jos vakuutuksista saa alennusta.

Koska autoilu on kallis harrastus kannattaa itselleen sopiva kasko hankkia liikennevakuutuksen lisäksi. .