Renkaiden vaihdon muistilista

Nastarenkaiden käyttöaikaa on pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin 24. 4. 2006 saakka. Nastarenkaita saa käyttää muulloinkin sään ja kelin niin edellyttäessä.

Kesärenkaiden alle laitossa ei kannata hosua. Renkaat on parasta vaihtaa kelin eikä kalenterin mukaan. Huhtikuussa voi vielä olla liukasta etelässäkin.

Pikkutiet voivat olla jäisiä etenkin varjoisissa paikoissa. Jäätyvät sulamisvedet voivat aiheuttaa liukkautta pääväylilläkin. Takatalvikin on vielä mahdollinen. Pääsiäisreissut on varminta ajaa vielä talvirenkain.

Ennen vaihtoa tarkista renkaiden kunto ja ilmanpaine.

Laki vaatii kesärenkaiden urasyvyydeksi vähintään 1.6 millimetriä, mikä on riittämätön turvalliseen ajoon sadekelillä. Kesärenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 4–5 mm.

Puoliksi kuluneilla renkailla (urasyvyys 4 mm) on jo merkittävästi suurempi riski joutua vesiliirtoon kuin uusilla renkailla (urasyvyys 8 mm).

Hanki mahdollisimman tuoreet renkaat. Valmistusajan koodi löytyy renkaan kyljestä DOT merkinnän jälkeen. Esimerkiksi 1306 tarkoittaa viikkoa 13 vuonna 2006.

Tarkista pyörimissuunta. Epäsymmetrisellä pintakuviolla varustetut tai muutoin määrätyn pyörimissuunnan vaativat renkaat on asennettava tiettyyn pyörimissuuntaan, joka on ilmoitettu renkaan kylkeen merkityllä nuolella ja tekstillä rotation.

Alumiini- ja teräslevyvanteille on omat kiinnityspultit/mutterit.

Tarkista, että pultit/mutterit ovat vannetyyppiin sopivat. Väärän vannetyypin pulttien/mutterien käyttö voi johtaa pyörän irtoamiseen!

Kiristä pultit/mutterit ristikkäin suositeltuun kiristysmomenttiin, mieluiten momenttiavaimella.

Muista alumiinivanteiden pulttien/mutterien jälkikiristys noin 150 kilometrin ajon jälkeen.

Tarkista renkaiden ilmanpaine vähintään kerran kuukaudessa. Paineet mitataan kylmistä renkaista. Jos paine mitataan ajossa lämmenneistä renkaista, on suosituspaineisiin lisättävä 0,3 bar.

Mikäli auto tuntuu horjakalta, nosta takarenkaiden painetta 0,2 bar suositusta korkeammaksi.

Joissakin malleissa on takarenkaille virheellinen, eturenkaita alhaisempi painesuositus.

Lisää renkaiden ilmanpainetta auton ollessa raskaasti kuormattuna.

Kulumisen tasaamiseksi vaihda etu- ja takarenkaiden paikkaa noin 6 000 kilometrin ajon jälkeen. Paremmat renkaat tulee asentaa taakse.

Joidenkin mallien ajonvakautusjärjestelmä ja nopeus/matkamittari vaativat tiedon rengaskoosta ja -tyypistä, mitkä täytyy päivittää auton tietokoneeseen korjaamossa renkaiden vaihdon yhteydessä.

Kitkarenkaat eivät ole kesärenkaat. Oikeat kesärenkaat ovat kesäkelillä kitkarenkaita pitävämmät ja takaavat paremman hallittavuuden.

Huonot renkaat ovat tärkein auton tekniikasta johtuva onnettomuussyy.

Jos hankit erikoisvanteet, varmista, että ne sopivat rengaskokoon ja autoon. Tarkista, että vanteiden offset eli ET-arvo on oikea.